Miten harjoittelet luontokuvausta

Luontokuvauksen salat eivät avaudu itsestään, vaan niiden oppiminen saattaa viedä useita vuosia. Oppiessasi voit kuitenkin samalla pitää hauskaa, sillä taidot tulevat tutuiksi käytännössä. Kokeile näitä niksejä, kun aloittelet luontokuvausta.

Seuraa kokeneita luontokuvaajia

Seuraa heitä Instagramissa, mutta myös livenä! Jos tunnet kokeneemman luontokuvaajan, pyydä päästä hänen mukaansa, kun hän menee kuvaamaan. Voit oppia häneltä paljon enemmän luonnossa, kuin mitä koskaan pystyt lukemaan internetistä. Muidenkin luontointoilijoiden kanssa kannattaa mennä metsään, sillä voit oppia heiltä, miten käyttäytyä eläinten läheisyydessä, sekä mistä mitäkin eläimiä yleensä löytyy. Suurin osa luontokuvaajan ajasta menee siihen, että hän yrittää löytää sopivaa kohdetta kuville, joten kaikki aikaisempi tieto on hyödyllistä.

Kerää tietoa

Tämän takia kannattaa myös itse tutkia ja kerätä tietoa eläimistä, joita haluat kuvata. Mihin aikaan päivästä ne ovat yleensä liikkeellä? Mitä ne syövät, ja minkälaisessa maastossa ne viihtyvät? Tämänkaltaiset tiedot tulevat säästämään sinulle paljon aikaa ja vaivaa luonnossa. Voit myös etsiä hyviä kuvauspaikkoja etukäteen. Monet palkitut kuvat villieläimistä eivät kuvasta pelkästään eläintä, vaan myös maastoa eläimen ympärillä. Esimerkiksi kalliojyrkänne tai sumuinen sola voivat olla vaikuttavia kuvauspaikkoja, kunhan se on myös alue, jossa toivottu kuvauskohde myös viettää aikaa!

Harjoittele hallituissa paikoissa

Ennen kuin lähdet itsekseen erä-jormailemaan, kannattaa luontokuvausta harjoitella lähempänä kotia. Kokeile kuvata naapurin kissaa tai puiston pieneläimiä – näin opit, miten käyttäytyä eläinten ympärillä, ja kuinka päästä niitä lähelle. Eläimiä voi myös käydä kuvaamassa eläintarhassa, siellä niitä pääsee lähestymään helpommin ja turvallisemmin, ja henkilökunnalta voi myös saada hyödyllistä tietoa eläinten käyttäytymisestä luonnossa. Luonnonpuistoissa sinulla on mahdollisuus nähdä eläimet luonnollisessa elinympäristössään, ja monissa puistoissa annetaan myös vierailijoille tietoa siitä, mistäpäin puistoa voi löytää mitäkin eläimiä, tai havaintoja tietyistä lajeista sen päivän aikana.